Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Οι βιοκαλλιεργητές για τα τσουχτερά πρόστιμα


Έντονη δυσαρέσκεια για την αντιμετώπιση τους εκφράζουν οι βιοκαλλιεργητές λαϊκών αγορών Αττικής.

Κλιμακούμενη επίθεση από τα υπουργεία εις βάρος των βιοκαλλιεργητών βλέπει ο Σύλλογος. 
 
Κλιμακούμενη επίθεση από τα υπουργεία εις βάρος των βιοκαλλιεργητών βλέπει ο Σύλλογος.
Όπως σημειώνει ο Σύλλογος των βιοκαλλιεργητών, στη χώρα δεν υπάρχει νομοθεσία για την άμεση διάθεση της τροφής. Ο Σύλλογος υποστηρίζει πως κλιμακώνεται μία επίθεση από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών εις βάρος των βιοκαλλιεργητών καθώς κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και του ΣΔΟΕ με τη συνδρομή της Αστυνομίας, επιβάλλουν σε καθημερινή βάση, πρόστιμα ως και 3.000 ευρώ σε κάθε παραγωγό για την απευθείας διάθεση των προϊόντων που παράγει παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες. 
Ο Σύλλογος αναφέρει πως στη χώρα μας, σε αντίθεση τόσο με τη διεθνή πρακτική όσο και με τις συστάσεις της ΕΕ, δεν υπάρχει νομοθεσία για την άμεση διάθεση της τροφής. Δεν προβλέπονται αγορές αγροτών, δηλαδή αμιγώς παραγωγικές αγορές, όπου ο κάθε αγρότης να διαθέτει απευθείας στον καταναλωτή τα προϊόντα που ο ίδιος παράγει. Προσθέτοντας επίσης πως οι αγορές βιοκαλλιεργητών και η άμεση διάθεση της τροφής θα μπορούσαν να «σπάσουν τα καρτέλ στα τρόφιμα»,  να συμβάλλουν ώστε οι τιμές να είναι δίκαιες και λογικές για παραγωγούς και καταναλωτές, χωρίς τα καπέλα των μεσαζόντων και να στηρίξουν την ανάπτυξη και διάδοση της βιολογικής γεωργίας καθώς και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και οικονομίας εν γένει. Τέλος βασική επιδίωξη των βιοκαλλιεργητών είναι το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναγνωρίσει με νόμο τις υπάρχουσες αγορές βιοκαλλιεργητών και να τις λειτουργήσει υπό την αιγίδα του.

Το Δελτίο Τύπου των βιοκαλλιεργητών:
ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ;; ... ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ!!!
Τις τελευταίες εβδομάδες κλιμακώνεται η επταετής επίθεση των Υπουργείων Ανάπτυξης (Εμπορίου) και Οικονομικών στους βιοκαλλιεργητές. Κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και του ΣΔΟΕ με τη συνδρομή της Αστυνομίας, επιβάλλουν σε καθημερινή βάση, πρόστιμα ως και €3.000 σε κάθε παραγωγό επειδή τολμά να διαθέτει τα προϊόντα που παράγει απευθείας στους καταναλωτές παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες. Σε όλα αυτά το Υπουργείο Γεωργίας παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου!
Πιστεύετε ότι μπορούν μερικοί αγρότες να μαζευτούν σε ένα σημείο του χωριού τους και να πουλήσουν τα προϊόντα τους στους συντοπίτες τους; Πόσο μάλλον περισσότεροι αγρότες μίας περιοχής να κάνουν το ίδιο σε μία κοντινή κωμόπολη ή στην πόλη; ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ!
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ γιατί τα Υπουργεία ισχυρίζονται ότι η μόνη μορφή αγοράς που προβλέπει ο νόμος στην χώρα μας είναι η «λαϊκή αγορά», όπου συμμετέχουν αγρότες και έμποροι, πωλούνται πάσης φύσεως προϊόντα και αρμόδια αρχή είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ουδεμία σχέση έχει με τους αγρότες και την αγροτική ανάπτυξη. Δηλαδή την εποχή που διατίνονται ότι καταργούν όλα τα μονοπώλια το ελληνικό κράτος επιμένει στο μονοπώλιο των Λαϊκών Αγορών!
Στη χώρα μας, σε αντίθεση τόσο με τη διεθνή πρακτική όσο και με τις συστάσεις της ΕΕ, δεν υπάρχει νομοθεσία για την άμεση διάθεση της τροφής. Δεν προβλέπονται πουθενά οι αγορές αγροτών, δηλαδή αμιγώς παραγωγικές αγορές, όπου ο κάθε αγρότης διαθέτει απευθείας στον καταναλωτή τα προϊόντα που ο ίδιος παράγει.
Δίχως άμεση πρόσβαση στην αγορά ποιος ο λόγος για έναν αγρότη να καλλιεργεί; Για να είναι είλωτας στα χωράφια του; Η χονδρική θα του πάρει τα προϊόντα για ένα κομμάτι ψωμί, ίσως πληρωθεί μετά από μήνες και όλη την υπεραξία θα την καρπωθούν οι μεσάζοντες.  Ποιος ο λόγος για έναν βιοκαλλιεργητή (που μάλιστα δεν επιδοτήθηκε ποτέ για τα κηπευτικά του) να συνεχίσει να καλλιεργεί βιολογικά; Γιατί να έχει μέλλον η βιολογική γεωργία στην χώρα μας;
Στην περίπτωση που σήμερα οι αγρότες τολμήσουν να λειτουργήσουν μία αγορά αγροτών όπου πωλούν τα 100% ελληνικά ιδιοπαραγόμενα προϊόντα τους, τα Υπουργεία εξαντλούν την αυστηρότητά τους και επιβάλλουν το μέγιστο της ποινής, δηλαδή: 
1. πρόστιμο €1.000 για την μη κατοχή άδειας λαϊκής αγοράς, αφού τα Υπουργεία ισχυρίζονται πως απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή αγοράς πέραν της λαϊκής.
2. πρόστιμο €2.000 αν και ακολουθούν το νόμο 3874/2010 που ορίζει ότι είμαστε αγρότες και στη λιανική πώληση των προϊόντων μας.
Νόμος 3874/2010, Άρθρο 2 – Ορισμός Αγρότη κατά κύριο επάγγελμα.
α. Επαγγελματίας Αγρότης είναι το ενήλικο φυσικό πρόσωπο…εφόσον…:
α) Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης….όπου δ)….Στις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται εκτός από την παραγωγή των προϊόντων και η αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία και η εν γένει τοποθέτηση μέχρι και του σταδίου της χονδρικής και λιανικής πώλησης αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια η αγροτική εκμετάλλευση, καθώς και η πρώτη χωρική ή οικοτεχνική μεταποίησή τους…
Τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών αγνούν τον παραπάνω νόμο και επιβάλουν πρόστιμο για τη μη χρήση ταμειακών μηχανών και τη μη χρέωση 13% ΦΠΑ στους καταναλωτές, στηριζόμενοι στην Υπουργική Απόφαση ΠΟΛ1065/2010 που μεταλλάσσει τους αγρότες σε εμπόρους των προϊόντων τους όταν πωλούν απευθείας στους καταναλωτές. Όλα αυτά γίνονται προκειμένου να πληρώσει ο καταναλωτής έναν πλαστό ΦΠΑ 13% επιπλέον στην τιμή της τροφής του. Αναρωτιόμαστε ποια προστιθέμενη αξία δημιουργείται όταν ένα μαρούλι πουλιέται από τον ίδιο τον παραγωγό του στον τελικό καταναλωτή! Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να θεωρηθεί ο αγρότης μεσάζοντας των προϊόντων του. Καταλάβατε; Αναγκάζουν τους αγρότες να πουλάνε από τον εαυτό τους παραγωγό στον εαυτό τους έμπορο τα δικά τους προϊόντα και ως έμποροι πλέον να βγαίνουν στην αγορά για να μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους! Απίστευτο; Κι όμως αληθινό!
Οι βιοκαλλιεργητές τολμάμε και επιμένουμε να λειτουργούμε τις αγορές βιοκαλλιεργητών εδώ και 17 χρόνια. Συμμετέχουμε αμιγώς παραγωγοί και διαθέτουμε τα 100% ελληνικά βιολογικά προϊόντα που οι ίδιοι παράγουμε απευθείας στους καταναλωτές, παρότι μας έχουν επιβάλλει πρόστιμα €50.000 σε μία μόλις εβδομάδα.
Με αυτό τον ανήθικο τρόπο επιχειρείται το κλείσιμο των αγορών βιοκαλλιεργητών που είναι οι μοναδικές αγορές αγροτών στη χώρα μας, το τελευταίο οχυρό της άμεσης διάθεσης της τροφής.
Οι αγορές βιοκαλλιεργητών και η άμεση διάθεση της τροφής:
-Σπανε τα καρτέλ στα τρόφιμα
-Συμβάλλουν ώστε οι τιμές να είναι δίκαιες και λογικές για παραγωγούς και καταναλωτές, χωρίς τα καπέλα των μεσαζόντων
-Στηρίζουν την ανάπτυξη και διάδοση της βιολογικής γεωργίας καθώς και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και οικονομίας εν γένει.
Η καταστροφική πολιτική των Υπουργείων που μας θέλει αγρότες μέχρι τον χονδρέμπορο, πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
Η μονομερής πολιτική ανάπτυξης των σούπερ μαρκετ εις βάρος του αγρότη και της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, πρέπει κι αυτή επίσης να σταματήσει.
Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην παραγωγή
Η πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Γεωργίας, ως το Υπουργείο των αγροτών, οφείλει να αναγνωρίσει με νόμο τις υπάρχουσες αγορές βιοκαλλιεργητών και να τις λειτουργήσει υπό την αιγίδα του, επιτέλους! ΑΓΟΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΩΡΑ!
Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

πηγή  Ξένος Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου