Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Με το άρωμα της γνήσιας λεβάντας


Με το όνοµα λεβάντα είναι γνωστά µερικά είδη φυτών, που μοιάζουν µεταξύ τους, όµως η γνήσια λεβάντα είναι το είδος Lavandula angustifolia, µικρός θάµνος µε πυκνή διακλάδωση.

Τα γαλάζια της άνθη βρίσκονται σε στάχεις  και ανάλογα µε το υψόµετρο ανθίζουν από τέλος Ιουνίου έως και µέσα Αυγούστου. Οι ανθοφόροι βλαστοί της περιέχουν 1,5-3% αιθέριο έλαιο. Η ποιότητά του είναι πολύ καλή ιδιαίτερα όταν καλλιεργείται σε υψόµετρο πάνω από 650 µέτρα. Ποικιλίες λεβάντας µε μεγάλο εµπορικό ενδιαφέρον είναι Hidcote, Munstead και Maillette.

Η λεβάντα η γνήσια ευδοκιµεί όπου επικρατούν αρκετά χαµηλές θερµοκρασίες το χειµώνα, αλλά δεν συµβαίνουν ανοιξιάτικοι παγετοί και ούτε επικρατούν υψηλές θερµοκρασίες το καλοκαίρι. Προτιµά υψόµετρο 600-1.200 µ., πλήρη ηλιοφάνεια και εδάφη που έχουν καλή στράγγιση µε άριστη τιµή pH 7,1. Η λεβάντα µπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρικά χωράφια µόνο σε περιοχές όπου δέχονται δύο ανοιξιάτικες και µία καλοκαιρινή βροχή.

Η πιο ενδεδειγµένη µέθοδος πολλαπλασιασµού της λεβάντας είναι µε µοσχεύµατα και παραφυάδες για τις οποίες επιλέγονται υγιή φυτά και παραχώνονται τα πλευρικά κλαδιά το φθινόπωρο• αφού ριζοβολήσουν φυτεύονται την άνοιξη ή και το φθινόπωρο.
Τα µοσχεύµατα ή οι παραφυάδες της λεβάντας φυτεύονται σε κατάλληλα προετοιµασµένο χωράφι.

Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 100 -130 εκατοστά µεταξύ των γραµµών και 70-80 εκατοστά επί της γραµµής.



πηγή /www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου