Κυριακή 15 Απριλίου 2012

ΡΙΓΑΝΗ (Origanum vulgare)


Καλλιεργείται στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Είναι φυτό πολυετές με ύψος μέχρι και εξήντα cm, με βλαστό ξυλώδη και λίγο χνουδωτό σε κάποια τμήματά του. Τα φύλλα της ρίγανης είναι μικρά και οδοντωτά, τα άνθη της είναι μικρά και έχον χρώμα ροζ κόκκινο. Φυτρώνει σε βραχώδη άγρια μέρη, ανθίζει αργά το καλοκαίρι ή νωρίς το φθινόπωρο οπότε συλλέγονται οι ανθισμένες ταξιανθίες της.
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης είναι αυτό που δίνει σε ολόκληρο το φυτό μια πολύ χαρακτηριστική όμορφη μυρωδιά. Είναι πολυετές φυτό.
Η καλλιέργεια της ρίγανης έχει διάρκεια ζωής 10 χρόνια. Στον 2ο χρόνο έχει παραγωγή. Στον 4ο χρόνο η απόδοση της παραγωγής είναι η καλύτερο, στον 7ο η λιγότερη και τότε γίνεται η αντικατάσταση των φυτών στον 8ο, 9ο χρόνο.
Η άριστη θερμοκρασία της ανάπτυξής της είναι 18-20ο. Όταν τα φυτά της ρίγανης έχουν καλό ριζικό σύστημα έχει αντοχή 25-42ο θερμοκρασίας. Δεν έχει κλιματολογικές απαιτήσεις. Το μόνο που ενδιαφέρει την ανάπτυξή της πρέπει να έχει το έδαφος καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται ένα λίπασμα μία φορά τον χρόνο με ιχνοστοιχεία.
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ
Σε μια κατσαρόλα που έχουν βράσει 1-2 κουταλιές φρέσκια αποξηραμένη πρόσφατα ρίγανης κάνουμε εισπνοή για να βοηθηθούμε στο αναπνευστικό. Σε περιπτώσεις ακμής βάζουμε πετσέτα στο κεφάλι και κάνουμε ατμόλουτρο 2-3 φορές την ημέρα για να κατευναστούν τα σπυράκια.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η ρίγανη έχει σπασμολυτικές αποχρεμπτικές και αντιμετεωριστικές ιδιότητες. Είναι καλό ρόφημα για τους κολικούς του στομάχου και των εντέρων. Βοηθά στις δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος, στη δυσπεψία, τα φουσκώματα αλλά και τη διάρροια. Είναι φάρμακο σε περιπτώσεις κρυολογήματος και βήχα και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τον Ιούλιο και μέχρι Σεπτέμβριο μαζεύουμε τα άνθη. Έχει μια αντιϊδική δράση στην ιλαρά και ανεμοβλογιά σε εσωτερική χρήση. Σε κατάπλασμα το αφέψημα και το έγχυμα της ρίγανης βοηθάει ακόμα και παρασκευάσματα με αιθέριο έλαιο για επαλείψεις σε περιπτώσεις ρευματισμών και αρθριτικών πόνων και φλεγμονών των αρθρώσεων, πληγών με πύον και μυϊκών πόνων.
Δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό. Σε παρατεταμένη ξηρασία πρέπει να ποτίζεται. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και αυτό γίνεται με σπορά ή και με σπορείο. Φύεται από την παραλία μέχρι σε ψηλά βουνά 300 μέτρων ύψος. Ανάλογα με την ποιότητα του φυτού η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο στα φύλλα και στα άνθη φτάνει σε 7%.
ΕΧΘΡΟΙ
Είναι από τα πιο ισχυρά φυτά, δεν έχει ασθένειες. Εάν το έδαφος δεν έχει καλή αποστράγγιση και έχει υγρασία μπορεί να έχει στην ρίζα της μυκητίαση. Το πρόβλημά της είναι τα ζιζάνια, αγριάδα, περικοκλάδα που χαλάνε την ποιότητα της δρόγης.
Το αιθέριο έλαιο περιέχει 16% θυμόλη, καρβακόλη, οριγανένιο και τανίνη.
Το ριγανόλαδο είναι αντιφλεγμονώδες. Είναι τονωτικό, χωνευτικό, αντιφυσητικό, εφιδρωτικό, κατεβάζει τον πυρετό, αντιβηχικό, αποχρεμπτικό. Γενικά βοηθάει πολύ το αναπνευστικό. Λίγη ρίγανη στα παιδιά κάνει καλό. Στο αναπνευστικό γενικά δεν δημιουργεί ερεθισμό.
ΓΙΑ ΒΗΧΑ ΑΣΘΜΑ (ΕΓΧΥΜΑ ΡΙΓΑΝΗΣ)
Έγχυμα 10-15 γραμ. βότανο ρίγανης μέσα σε 1 λίτρο βραστό νερό. Το σκεπάζουμε (γιατί χάνεται το αιθέριο έλαιο), το σουρώνουμε και το πίνουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει. Μπορούμε να κάνουμε άλλο έγχυμα με 1 λίτρο βραστό νερό + 20 γραμμάρια βότανο ρίγανη, 20 γραμ. μαντζουράνα + 20 γραμ. θυμάρι, το αφήνουμε να κρυώσει, το σουρώνουμε και πίνουμε ½ φλιτζάνι του τσαγιού κάθε 8 ώρες.
ΓΙΑ ΜΥΪΚΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ
Και για το στραβολαίμιασμα.
2 κουταλιές αμυγδαλέλαιο
5-6 κουταλιές αιθέριο έλαιο ρίγανης
Κάνουμε εντριβή απαλά
ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΧΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΟΥΛΙΤΙΔΑ
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοκομμένη ρίγανη σε 100 γραμ. κόκκινο κρασί. Το αφήνουμε για 3 εβδομάδες και πίνουμε 3 φορές την ημέρα 1 σφηνάκι.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΛΙΤΙΔΑ
Κάνουμε μ’αυτό το μίγμα μπούκωμα, γαργάρες.
ΣΤΟΝ ΠΟΝΟΔΟΝΤΟ
Κάνει καλό το αιθέριο έλαιο. 1 σταγόνα επάνω στο δόντι που πονάει.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Η ρίγανη δεν πρέπει να καταναλώνονται αφεψήματα, έγχυμα σε μεγάλες δόσεις από γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη. Είναι διεγερτικά της μήτρας και μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις. 

Πηγή  Κ.Αλτάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου